Sleep banking

De ene heeft het al minder nodig dan de andere om te kunnen functioneren, maar slaap is en blijft een essentieel element van onze gezondheid. In een wereld waar we vaak dagelijks moeten presteren is slaap cruciaal om ons lichaam en geest gezond te houden. Een nieuw concept dat hieruit ontstaan is, is 'sleep banking' of slaapbankieren. Hopelijk met een hoger rendement dan deze van onze Belgische banken. 

Wat is Sleep Banking?

Sleep banking, ook wel slaapbankieren genoemd, is het idee dat je van tevoren extra slaap kunt 'opslaan' om deze later te gebruiken. Dit concept komt voort uit het idee dat je door extra uren te slapen voorafgaand aan een periode van verminderde slaap, je slaaptekort kunt compenseren en beter kunt presteren. Bijvoorbeeld studenten net voor “de blok” of het weekend voor een zware werkweek of deadline. 

Het idee van slaapbankieren is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat mensen die regelmatig genoeg slapen, beter presteren op cognitieve tests en een betere algehele gezondheid hebben. Door extra te slapen, krijgt je lichaam meer energie en kunnen je hersenen beter functioneren. Het is dus niet bewezen dat slaapbankieren effectief werkt. 

Wat zijn de gevaren? 

Hoewel de trend zelf zich slechts berust op enkele onderzoeken, kunnen we de gevaren ervan toch al snel inschatten. 

  1. Niet duurzaam: Slaapbankieren is geen duurzame oplossing voor chronisch slaaptekort. Hoewel het tijdelijk kan helpen om een stressvolle periode te overbruggen, kan het op de lange termijn niet op tegen de voordelen van regelmatige en kwalitatieve nachtrust. 
  2. Risico van slaapstoornissen: Het manipuleren van je slaap-waakcyclus kan bijdragen aan de ontwikkeling van slaapstoornissen zoals slapeloosheid. Wanneer je probeert extra slaap in te halen, kan dit je normale slaaproutine verstoren, waardoor je moeite kunt hebben om weer in een normaal slaappatroon te komen. In het weekend slapen tot 11 uur in de middag, zal je dus niet echt helpen om te ontwaken om 7 uur tijdens de week. 
  3. Negatieve impact op de gezondheid: Constante slaapdeprivatie kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals een verhoogd risico op hartziekten, diabetes, obesitas, en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Tijdens deze periode ervaart je lichaam een grote hoeveelheid aan stress en vermoeidheid. Dit kan niet zomaar opgelost worden door meer te slapen tijdens een andere periode.
  4. Verminderde cognitieve functies: Ondanks het idee dat sleep banking kan helpen bij cognitieve prestaties, tonen onderzoeken aan dat slaapdeprivatie op de lange termijn de cognitieve functies juist kan verminderen.