Wat is vaginale droogte?

Wat is vaginale droogte?

Vaginale droogte is een pijnlijke aandoening waarbij de vagina niet vochtig (genoeg) wordt. Het is een frequent probleem met een grote impact op de levenskwaliteit en het seksleven. Vaginale droogte treft één vrouw op de twee, en niet alleen tijdens de menopauze. Oorzaak is de verminderde productie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina wordt dunner en droger waardoor vrijen een onaangenaam branderig gevoel kan geven en zelfs pijn doen.

Vaginale droogte komt het vaakst voor bij vrouwen in de menopauze, maar ook jongere vrouwen kunnen er tijdelijk last van hebben. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of na gynaecologische operaties, of als bijwerking na chemotherapie. De hormonale veranderingen die vrouwen ervaren zorgen voor een te laag oestrogeengehalte met vaginale klachten tot gevolg.

Bij vaginale droogte kan pijn of irritatie ontstaan tijdens het vrijen. Soms is dat het gevolg van een gebrek aan seksuele opwinding (geen zin, te weinig aandacht aan voorspel). Maar er kunnen eveneens psychologische (stress , angst, trauma) of medische redenen zijn (ziekte). Ook het gebruik van hygiëneproducten (agressieve zepen met hoge zuurtegraad, zwembadchemicaliën, waspoeders) en bepaalde medicijnen (antidepressiva), kunnen vaginale droogte veroorzaken.

Ondanks het grote aantal vrouwen dat te kampen krijgt met vaginale droogte, rust er nog steeds een taboe. Veel vrouwen vinden het moeilijk om met hun partners, vrienden en zelfs artsen te praten over hun probleem.

Wat zijn de symptomen van vaginale droogte?

Vaginale droogte kan je herkennen aan:

- Uitdroging, pijn, irritatie tijdens het vrijen;

- Licht bloedverlies tijdens of na het vrijen;

- Ongemak om te zitten, te staan, te plassen, te werken;

- Verandering in het uiterlijk van de vagina en vulva (schaamlippen worden dunner);

- Veranderingen in de vaginale afscheiding (waterig, verkleurd, branderig gevoel).