Mijn 'sun' strategie

Mijn

Een zonnige teint is de “must have” van het lenteseizoen en boost de moraal ! Niets beter dan de zon om met een stralende “sterren”teint rond te lopen, probeer alleen niet te overdrijven !

Enkele tips om zonder gevaar van de zon te genieten !

Kies voor een aangepaste bescherming voor uw huid

De beschermingsfactor op het zonneproduct geeft het beschermingsniveau tegen de UVB-stralen. U moet rekening houden met het fototype van uw huid (van heel bleek naar donker) en de geografische ligging van waar u zich aan de zon blootstelt. Hoe meer men zich op een breedtegraad dichter naar de evenaar bevindt, hoe korter en heviger de zonnestralen worden, hoe meer maximale bescherming (idem voor de bergen waar u zich in de hoogte bevindt en dus sterker bestraalt wordt door schadelijke UV-stralen) .

De volledige beschermingsfactor bestaat niet meer, die werd vervangen door de bescherming 50+, de hoogste bescherming.

Een heel hoge bescherming geeft u wel geen recht om roekeloos te zonnen.

De UVB-straling is verantwoordelijk voor de gekende “zonneslag”, en de UVA-straling werkt in op het sneller verouderen van de cellen. Wat echter nog erger is, is dat de UVA- en UVB-stralen verantwoordelijk zijn voor huidkanker. De bescherming tegen de zon moet een directe bescherming bieden tegen de UVB- en UVA-straling.

Zelfs wanneer u een beschermingsfactor 50+ aanbrengt, stopt u de aanmaak van melanine niet. U zal langzamer bruiner worden maar u zal langer bruin blijven, want uw huid zal een maximale bescherming gekregen hebben.

En de gevoelige huid ?

U mag zich heel progressief aan de zon blootstellen met een beschermingsfactor van 30 tot 50 (in geval van allergie kiest men voor een formule zonder chemische filter en met een minerale filter) en u mag elke dag wat langer zonnen.

En de kinderen ?

Kinderen beneden de drie jaar mogen niet aan de zon worden blootgesteld ! Een babyhuidje heeft nooit zon gezien en zou die zo laat mogelijk moeten ontdekken ! De huid is nog niet volgroeid en kent noch afwerings- noch beschermingsmechanismen. Een kind beschermen met een 50+ is absoluut noodzakelijk !

Goed smeren!

Zelfs wanneer u voor een hoge bescherming hebt gekozen is de hoeveelheid die u aanbrengt ook heel belangrijk en u mag niet vergeten u om de twee uur in te smeren !

Hou uw huid in de gaten !

De belgische dermatologen trekken aan de alarmbel. Het aantal huidkankers blijft verhogen in België. Nochthans is dit de enige kanker die zichtbaar voor het oog is en een diagnose is gemakkelijk te stellen ! Elk jaar worden er 2.200 nieuwe gevallen van melanomen vastgesteld in België en 20.000 andere huidkankers.

Controleer uw schoonheidsvlekken, vooral als er antecedenten van melanomen in de familie zijn. Neem de gewoonte om zelf minstens één maal per maand uw huid goed te controleren. Observeer uw lichaam, vooraan en achteraan in een grote spiegel. Als een schoonheidsvlekje dik wordt en de rand onregelmatig, indien het van kleur verandert, een niet homogene kleur krijgt of tweekleurig wordt, is het hoog tijd om een specialist te raadplegen !

De 5 gouden regels bij het zonnen

  1. Ik kies voor een zonneproduct dat aan mijn huid is aangepast en vraag daarbij raad aan mijn apotheker
  2. Ik moet mij progressief aan de zon blootstellen
  3. Ik vermijd om te zonnen tussen 11u en 16u
  4. Ik drink genoeg water
  5. Zelfs als ik bruin ben, breng ik nog bescherming aan